Funkcjonalna kuchnia - jak ją zaaranżować?

Jak zaaranżować kuchnię, aby uniknąć błędów? Najlepsze sposoby na funkcjonalność w kuchni:

Aranżacja kuchni to nie lada wyzwanie – zwłaszcza jeśli przyszłemu użytkownikowi zależy jednocześnie na praktyczności i estetyce. Zaleca się, aby rozplanować kuchnię już podczas projektowania domu czy mieszkania. Będzie ona wówczas łatwiejsza do przerobienia, jeśli zajdzie taka konieczność.

A co w sytuacji, kiedy wprowadzamy się do już wybudowanego domu lub urządzonego mieszkania? Dobrze jest wtedy zorientować się, jakie dokładnie meble i sprzęt zostały wcześniej zamontowane – jeśli zależy nam na zmianach, być może będziemy zmuszeni przestawić ścianki działowe lub wykonać nowe otwory.

Wygoda w kuchni


Zanim w kuchni pojawią się meble i niezbędny sprzęt, pomieszczenie może sprawiać wrażenie na tyle obszernego, że zmieszczą się tam wszystkie potrzebne nam urządzenia. Czasami okazuje się jednak, że po zainstalowaniu blatów, lodówki i innej aparatury kuchnia przestaje być praktyczna i przestronna. Zazwyczaj wina leży po stronie projektu – być może nie zostały uwzględnione wszystkie parametry pokoju. Co więcej jeśli pomieszczenie przeznaczone na kuchnię ma nietypowy kształt, wówczas projekt powinien być naprawdę dobrze przemyślany i nieszablonowy, aby wszystko pasowało i jednocześnie gwarantowało funkcjonalność. W kuchni spędza się dość sporo czasu, dlatego tak ważne jest, aby pomieszczenie to było wygodne i dobrze zaaranżowane.


Praktyczna aranżacja sprzętu kuchennego


Odpowiednie ustawienie kuchennego sprzętu to niezwykle istotna kwestia – jeśli dobrze zastanowimy się nad rozplanowaniem urządzeń i mebli, wówczas praca w kuchni i poruszanie się po niej nie będzie stanowiło problemu. Najczęściej w kuchni stosuje się standardowy układ sprzętu, który wiąże się z kolejno wykonywanymi czynnościami podczas sporządzania posiłków: od miejsca do przechowywania jedzenia (lodówka, spiżarka), poprzez zlew i blaty robocze przeznaczone do mycia i szykowania potraw, po kuchenkę czy piekarnik, gdzie odbywa się gotowanie czy pieczenie.


Odległości między kuchennymi sprzętami


Przestronna kuchnia nie zawsze musi okazać się funkcjonalna – dużo pustego miejsca pośrodku pomieszczenia może sprawić, że zamiast sprawnie poruszać się po kuchni, będziemy wykonywać co i rusz długie, zbędne spacery. Jeśli nasza kuchnia jest duża, warto zastanowić się nad zamontowaniem na środku tzw. wyspy kuchennej. Taka wyspa może posłużyć jako dodatkowy blat do pracy lub stół. Urządzenia kuchenne nie powinny być także instalowane zbyt blisko siebie, z wyjątkiem bardzo małych kuchni, gdzie nie ma możliwości wygodnego ich rozmieszczenia. Nieduża kuchnia ma jednak jedną, istotną zaletę – bez problemy sięgniemy w niej po każdy potrzebny przedmiot.

Wysokość kuchennych blatów


Doboru odpowiedniej wysokości blatu w kuchni nie wolno bagatelizować – tylko właściwa wysokość zapewni nam bezproblemową pracę w kuchni. Zazwyczaj wysokość blatów różni się w zależności od tego, do czego dany blat jest przeznaczony – najwyższe są blaty bufetowe czy barowe, najniższe takie dedykowane do prac wykonywanych na siedząco. Jednak zawsze wysokość blatu powinniśmy dobierać do naszego wzrostu. Jeśli nasz wzrost nie jest imponujący, wówczas możemy odjąć kilka centymetrów od wysokości standardowego blatu. Odwrotny zabieg sprawdzi się u osób wysokich.

Głębokość blatów

Typowa szerokość blatów to 60 cm. Taka głębokość nada się do małych pomieszczeń, gdzie nie ma zbyt wiele przestrzeni. Jeśli jednak dysponujemy obszerniejszą kuchnią, zawsze warto zdecydować się na szersze blaty – będą bardziej praktyczne i zapewnią większy komfort pracy. W jednym pomieszczeniu można także montować blaty o różnych szerokościach – wszystko zależy od naszych potrzeb i upodobań.

Autor

Amadeusz Klan

opis autora